BKbeeldLAB 2019

Dit jaar zijn er twee BKbeeldLAB weken.
BKbeeldLAB:
ART IS EVERYTHING, EVERYTHING IS ART (20-27 juli 2019)
BKbeeldLAB:
EXPO (10-17 augustus 2019)

ART IS EVERYTHING, EVERYTHING IS ART

We kennen verschillende disciplines binnen de beeldende kunst, maar veel kunst laat zich niet meer in één vakje stoppen. Door het vervagen van de grenzen tussen de disciplines hebben beeldend kunstenaars een bijna onuitputtelijke reeks aan media, materialen, uitdrukkingsvormen en presentatiemogelijkheden tot hun beschikking. Neem bijvoorbeeld de Duitse beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder, fotograaf en tekenaar Martin Kippenberger. Hij dacht niet in hiërarchieën, niet op het vlak van onderwerpen en niet op het vlak van de verschillende media die hij gebruikte om zijn ideeën uit te drukken. Zijn kunstwerken worden gekenmerkt door zijn interesse in het menselijke. Kippenberger kon alles tot kunst transformeren, van het meest banale dagelijkse object tot de meest verheven theorie.
Tijdens deze editie van BKbeeldLAB verleggen we onze artistieke grenzen en bewegen we ons tussen de verschillende disciplines en domeinen binnen de beeldende kunst. We combineren allerlei stijlen, technieken en materialen, mixen ‘high’ en ‘low’ art, en switchen tussen autonoom en toegepast werken. Zo creëren we nieuwe samenhang en maken we nieuwe betekenissen. Regels voor hoe je beeldende kunst zou moet maken gooien we weg of verzinnen we nieuw. Wanneer is het kunst? En wat is kunst eigenlijk? Verwacht een ontdekkingsreis vol uitdaging en onderzoek!
BKbeeldLAB stimuleert je om weloverwogen keuzes te maken, maar niet zonder veel te experimenteren. Daarbij leer je je eigen en elkaars werk te analyseren en conclusies te trekken om vervolgens een volgende stap te kunnen zetten. We werken zowel met potlood en kwast als op de computer, zowel twee- als driedimensionaal, zowel individueel als in groepjes. Deze week wordt begeleid door grafisch vormgever en kunsttheoreticus Sarah Charalambides en beeldend kunstenaar Joncquil de Vries.

EXPO
BKbeeldLAB: EXPO is een laboratorium van Buitenkunst voor talentvolle jongeren van 14 t/m ca. 21 jaar met ambities in de beeldende kunst. Ben jij een (beginnend) kunstenaar en klaar om naar buiten te treden met je werk? Wil je je verder ontwikkelen binnen de beeldende kunst en onder professionele begeleiding naar een expositie toe werken? BKbeeldLAB: EXPO biedt je de kans om een week lang aan de slag te gaan met eigen materiaal uit je portfolio en/of nieuw werk te ontwikkelen en dit te presenteren in een groepstentoonstelling op Buitenkunst Randmeer.
Tijdens het programma ligt de focus zowel op het maakproces als op het afgewerkte kunstwerk. Vanuit je eigen visuele en ruimtelijke beeldtaal verwerk je ideeën, verlangens en fascinaties tot beelden met behulp van de materialen, technieken en media die daarvoor het meest geschikt zijn. De vraag is steeds: wat wil je uitdrukken? Wat brengt je werk teweeg bij de toeschouwer? De ene keer gebruik je daarvoor een schilderij, de andere keer film of fotografie, een ruimtelijke opstelling of een performance.
Neem bijvoorbeeld het werk van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Zijn werk begint vaak met simpele en doelloze handelingen, zoals het voortduwen van een groot ijsblok door het centrum van Mexico City tot het volledig gesmolten is. Vervolgens ‘vertaalt’ de kunstenaar deze acties door ze af te beelden in verschillende media (als schilderwerkje, in een schets, op een foto, in een video) waarvan geen enkel definitief 'af' is. Op deze manier kan het werk oneindig veel verschillende vormen aannemen.
Maar hoe beslis je wat je uiteindelijk aan het publiek laat zien? Naar buiten treden met wat je creëert, is een spannend maar boeiend moment. Op wat voor manier je je werk toont aan het publiek is zeer bepalend en verdient dan ook alle aandacht. Je moet niet alleen kiezen wat je exposeert, maar ook waar en hoe. Tijdens de eerste editie van BKbeeldLAB: EXPO gaan we met een open, nieuwsgierige en vooral onderzoekende houding aan de slag met deze kwesties. Hoe kun je beeldende elementen inzetten om de betekenis van je kunstwerk begrijpelijk te maken, zonder dat de verbeeldingskracht verdwijnt? Dat hoeft niet per se een bordje met uitleg te zijn. Een hint in de titel, een abstract gedicht, een krantenartikel aan de muur geprikt kan ook. Kunst hoeft niet altijd gepresenteerd worden als een puzzel die je kunt oplossen. Soms mag het werk gewoon mysterieus blijven.

Gedurende de week werk je veel zelfstandig en krijg je de vrijheid om jezelf te ontwikkelen in de richting die jij kiest. Maar je leert ook om kritisch te kijken naar je eigen werk en naar dat van anderen. Daarnaast besteden we als groep aandacht aan de vormgeving, inrichting en installatie van de expositie, zodat er een uitgesproken totaalbeeld op locatie kan ontstaan. Wellicht organiseren we een aanvullend programma in relatie tot de tentoonstelling, bijvoorbeeld een lezing of debat, een rondleiding of een performance. De expositie zal uiteraard gepaard gaan met een feestelijke vernissage/finissage (opening/sluiting).
Deze week wordt begeleid door grafisch vormgever en kunsttheoreticus Sarah Charalambides.